Снегоступы или лыжи?

Відмітити
0

Создам тему, т.к. не нашел подходящей.
Господа эксперты по зимним Карпатам, можете ли подсказать ситуацию (рельеф, маршрут, состояние снега, и т.п.) в зимнем походе в Карпатах, где лыжи будут однозначно предпочтительнее снегоступов?

Відмітити
0

Ти свій маршрут покажи :) Тоді може щось конкретне скажу

Лижі це лижі і в більшості випадків вони виграються в снігоступів, так як це універсальний засіб пересування (при навичках звісно, а снігоступи працюють майже по схемі "взув і забув").
- вниз ти їдеш, а не йдеш, але треба уміть
- по рівному, ти робиш скользачий хід, а не ідеш
- тропиш незалежно від росту інших учасників. Лижня це тільки дві колії.
- прямо вверх ішачиш більше снігоступщиків :), але якщо дозволяє місцевість то серпантини відкупляться на площі лиж.
- на лижах можна ходить короткі крутяки, які снігоступам не доступні: коли шукали з Юрою сушняк в попсовому місці, то доводилося фігачить по схилам градусів під 40-45 (драбинкою звісно)

Лижі однозначно програють снігоступам (особливо з нормальною площею, аля заводських TSL), на вузьких крутих стежках де не те що не можна їздить серпантинами, а і драбинкою їздить важко.

По хребтам мабуть зручно ходить. (кошки на самопальних або шипи на заводьських тільки допомагають)

Також при поганій лижні техніці може бути важко їздить по нерівно задутим покатим місцям типу насто-льод в перемішку з пухлим свіжим (але це питання тільки особистої техніки)

* Стан снігу з такими відлигами тобі ніхто не скаже, тут можна попасти в просак. Понятно що на верху задуто чи здуто, а от що внизу і чи влігся сніг чи ні це може бути несподіванкою.
Іноді сніг такий що в лижах ти не можеш проламать корочку, а із за корочки як корова на льоду. А пішки провалюєшся "по розвилку". Снігоступи з кошками/шипами в такому випадку зручніше. Ходять слухи про "лижні кошки", але я таких не бачив і не юзав :)
** це все стосується широких, не бігової геометрії лиж: гірська класика, Бескиди або скітурні.

Відмітити
0

Тобто навіть так, "лижі у більшості випадків виграють"? Звучить оптимістично :) Дякую за розгорнуту відповідь.

Підписатися на Коментарі для "Снегоступы или лыжи?"